Hotele i restauracje
Projekty budowlane hoteli, restauracji. Projektowane kompleksowo od koncepcji poprzez projekt budowlany po projekt wykonawczy.
Cukiernia- Słupsk
Autor: mgr inż. arch. Piotr Daczkowski
Inwestor: Prywatny
Lokalizacja: Słupsk
Data: 2014
Funkcja: Cukiernia, kawiarnia, biura
Powierzchnia: ......m2
Opis: Projekt koncepcyjny cukierni/kawiarni. Wykorzystując ściany szczytowe sąsiednich budynków zaprojektowano obiekt wieńczący kwartał zabudowy i otwarty na sąsiadujacy skwer. Parter zajmuje kameralna cukiernia, a na piętrze znajdują się przestrzenie biurowe. Obiekt w stylu industrialnym pasuje charakterem do tej części miasta.
Restauracja- Bory Tucholskie
Autor: mgr inż. arch. Piotr Daczkowski
Inwestor: Prywatny
Lokalizacja: -
Data: 2012
Realizacja: Funkcja: Restuaruacja, sklep, rożen, apartamenty prywatne
Powierzchnia: 30m2
Opis: Projekt budynku mieszkalno-usługowego na trasie Tuchola - Człuchów powstał na basie inspiracji dworu Polskiego z przełomów XVII i XIXw. Budynek pełnić będzie funkcję restauracji przy trasie z wydzielonym pomieszczeniem rożna przy tarasie zewnętrznym. Wewnątrz restauracja z obłsugą kelnerską pełniąca okresowo funkcję sali weselnej. Całość to pierwszy etap zabudowy obsługującej ruch turystyczny oraz bazę noclegową w okolicy.
Zespół hotelowo szkoleniowo rekreacyjny- Pniewo Wielkie
Autor: mgr inż. arch. Piotr Daczkowski
Inwestor: Prywatny
Lokalizacja: Okolice Pniewa Wielkiego
Data: 2017
Funkcja: Pokoje hotelowe 38x 30-35m2, bungalow 4x 124m2, golf club z zapleczem restauracyjnym, sala konferencyjna na 150-200os., basen, SPA, zagospodarowanie terenu z polem golfowym i sztucznymi zbiornikami wodnymi
Powierzchnia: 5225m2
Opis: Projekt koncepcyjny zakładał wykorzystanie istniejącej działki z wgłębieniem terenu. Przy skarpie zaprojektowano pokoje częściowo znajdujące pod nią. Budynek zdaje się wyrastać z ziemi jedynie przeszkleniami, całkowicie chowając się w otaczającej go z każdej strony zieleni. Po jego dachu możemy swobodnie przejść i podziwiać z góry urządzone pole golfowe, korty tenisowe, boiska do siatkówki a także sztuczny zbiornik wodny z pomostem. Budynek posiada również duży basen z widokiem na zieleń.
Hotel z Restauracją & Spa- Kołobrzeg
Autor: mgr inż. arch. Piotr Daczkowski
Inwestor: Prywatny
Lokalizacja: Kołobrzeg
Data: 2012
Funkcja: hotel 63 pokoje, restuaruacja & spa
Powierzchnia: 2800m2
Opis: Estetyka elewacji opiera się na założeniu trzech materiałów – drewno, tynk szlachetny oraz szkło. Nowoczesna forma budynku wkomponowuje się w działkę i przyjmuje kształt litery L. Część restauracyjna ulokowana jest na parterze od strony ulicy aby zapewnić bezpośredni dostęp z ciągu pieszego, połączona jest także z hotelowym lobby i wyjściem do ogrodu. Sala restauracyjna 'unosi się na wodzie' dając klientom przyjemne poczucie kontaktu z naturą, ogrodem do którego mogą wyjść bezpośrednio z restauracji. Założenie optymalnie wykorzystuje potencjał działki tworząc unikalną enklawę w tej części miasta.
Centrum Szkoleniowe Polskiego Związku Piłki Ręcznej- Kościerzyna
Autor: mgr inż. arch. Piotr Daczkowski
Inwestor: Aqua Centrum Kościerzyna
Lokalizacja: Kościerzyna
Data: 2012
Funkcja: Hala sportowa wielofunkcyjna (piłka ręczna),szkoła sportowa, hotel przy szkolny- 100 pokoi,apartemanty Vip, restuaracja, spa
Powierzchnia: 7400m2
Opis: Koncepcja oraz studium urbanistyczne przedstawiają wizję wielofunkcyjnego obiektu z halą sportową, szkołą sportową, hotelem uczniowskim oraz funkcjamji towarzyszącymi jak restauracja i spa. Projekt wykorzystuje potencjał działki oraz tworzy nową jakość miejsca poprzez połączenie wszystkich funkcji tworząc w ten sposób obiekt kompletny będący inwestycją 'promującą' miasto. Łączy trzy zasadnicze elementy tworząc jeden 'organizm' - wielofunkcyjny obiekt, wnętrze urbanistyczne oraz tereny rekreacyjne. Zlokalizowany jest na zakończeniu osi urbanistycznej ulicy Piechowskiego w sąsiedztwie pobliskich lasów i szpitala.
Sushi Bar CoCo- Łeba
Autor: mgr inż. arch. Piotr Daczkowski
Inwestor: Prywatny
Lokalizacja: Łeba
Data: 2011
Realizacja:Funkcja: Bar Sushi, Kawiarnia
Powierzchnia: 160m2
Opis: Nowatorski projekt Baru Sushi na wodzie nawiązuje do klimatu portowych kawiarni o ażurowej konstrukcji, będących częścią nabrzeża i wtapiających się w przestrzeń. Jego otwarta konstrukcja umożliwia obserwację ciągów pieszych z wnętrza. Projekt ma na celu wzbogacenie walorów krajobrazowo - turystycznych kanału portowego.
Golden Tulip Hotel
Autor: James Park Associates
mclaren.architecture+design
mgr inż. arch. Piotr Daczkowski
Inwestor: Golden Tulip Hotel
Lokalizacja: Oman
Data: 2011
Funkcja: Hotel & SPA, centrum rozrywki, restauracja, klub nocny, kasyno
Powierzchnia: 22,000m2
Opis: Koncepcja przebudowy hotelu w Omanie opiera się na wizji kompleksowej przemiany estetycznej i funkcjonalnej istniejącego obiektu. W efekcie ma powstać 4 - gwiazdkowy miedzynarodowy hotel dostosowany do potrzeb rozwijąjącego się regionu. Ideą jest stworzenie azylu, w którym goście hotelowi mogą odciąć sie od świata zewnętrznego i w pełni zrelaksować. W ten sposób hotel staje się odpowiednikiem oazy. Nacisk na nowoczesną architekturę i miedzynarodowe trendy projektowe zachowujące tradycje regionu stworzą nowe postrzeganie hotelu zapewniając nową rzeszę klientów.
Restauracja Nomura House- Londyn
Autor: mclaren.architecture+design
mgr inż. arch. Piotr Daczkowski
Inwestor: Nomura Bank
Lokalizacja: Londyn
Data: 2010
Funkcja: Restauracja, kantyna dla pracowników banku, kawiarnia
Powierzchnia: 815m2
Opis: Projekt zakłada kompletną przebudowę wnętrz istniejącej restuaracji w celu stworzenia całkowicie nowej przestrzeni restauracyjnej w budynku Banku Nomura. Zmiana zakłada stworzenie nowoczesnej wielofunkcyjnej restauracji w Centrum Londynu na 160 miejsc siedzących. W menu znajdzie sie bardzo szeroki wybór oferowanych potraw w zależności od pory dnia i klienteli.
Projekt wykorzystuje istniejącą przestrzeń zastaną i tworzy nową jakość architektury wnętrz poprzez wykorzystanie nowczesnych materiałów, technologii, umeblowania, oświetlenia oraz poprawienie układu funkcjonalnego - z wykorzystaniem istniejącej części zaplecza.
Khalidya Gateway - wysokościowiec wielofunkcyjny
Autor: Jacobs Webber Architects
Project Architect: Piotr Daczkowski
Inwestor: Al Hamed
Lokalizacja: Abu Dhabi
Data: 2005
Funkcja: Marina, hotel & SPA, apartamenty prywatne,centrum handlowe, centrum rozrywki, restauracja, klub nocny, kasyno,
Powierzchnia: 26,500m2
Opis: Koncepcja wysokościowca wielofunkcyjnego dla shejka Al Hameda.
Khalidya Marina Hotel & Resort
Autor: Jacobs Webber Architects
Project Architect: Piotr Daczkowski
Inwestor: Al Hamed
Lokalizacja: Abu Dhabi
Data: 2005
Funkcja: Hotel & SPA, apartamenty prywatne, centrum rozrywki, restauracja, klub nocny, kasyno, centrum handlowe, multikino
Powierzchnia: 110,000m2
Opis: Koncepcja konkursowa na projekt mariny dla shejka Al Hameda. Koncept zakłada 3 główne wieże hotelowo-mieszkaniowe z widokiem na zatokę. Obiekty położone są u wejścia do portu, gdzie zaprojektowano malowniczą marinę połączoną z pasażami handlowo-restauracyjnymi, centrum handlowym i mulitikinem.
Sheraton Hotel & Resort
Autor: Jacobs Webber Architects
Project Architect: Piotr Daczkowski
Inwestor: Al Hamed
Lokalizacja: Abu Dhabi
Data: 2005
Funkcja: Hotel & SPA, apartamenty prywatne, centrum rozrywki, restauracja, klub nocny, kasyno, centrum handlowe
Powierzchnia: 26,500m2
Opis: Koncepcja hotelu dla shejka Al Hameda. Koncept zakłada 3 główne strefy - hotel, centrum handlowe oraz prywatny apartamentowiec. Hotel połaczony jest poprzez centrum handlowe i jego pasaże z prywatnym apartamentowcem. Budowa hotelu ukończona w 2008 roku.